Καρκίνος του δέρματος – Αντιμετώπιση – Θεσσαλονίκη
269
page-template-default,page,page-id-269,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Καρκίνος του δέρματος – Αντιμετώπιση

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια κακοήθη εξαλλαγή στο δέρμα. Κατά τα τελευταία χρόνια αυξάνει ανησυχητικά. Εμφανίζεται πρωτίστως σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά και σε κάθε τύπο δέρματος και κάθε ηλικία.
Οφείλεται στην κατάχρηση της έκθεσης στον ήλιο, στο solarium, σε έκθεση σε ακτινοβολία, σε πληγές ή εγκαύματα που δεν επουλώνονται, σε χρόνιες δερματικές παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται και σε γονιδιακούς λόγους (κληρονομικότητα).

Οι συχνότεροι τύπου καρκίνου του δέρματος είναι:

 

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται σε σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και η πλάτη. Για την εκδήλωσή του ενοχοποιούνται όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες αλλά αφορά ιδιαίτερα και  άτομα που υποβάλλονται σε ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία, κ.α).

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει την τάση να μεγαλώνει καταστρέφοντας τους γύρω ιστούς, ενώ μπορεί να επανεμφανιστεί στην ίδια περιοχή ακόμη και μετά την αφαίρεσή του. Σπάνια δίνει μεταστάσεις αλλά η πρόγνωση αυτή δεν είναι ασφαλής.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αφαιρείται ριζικά με λεπίδα και τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

 

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εκδηλώνεται επίσης στα σημεία όπου εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο (πρόσωπο, κεφάλι, χέρια, πόδια, πλάτη). Επίσης, άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή (χημειοθεραπεία, φάρμακα για αποφυγή απόρριψης σε μεταμόσχευση οργάνων) και λοίμωξη από ιό HIV, καθώς και όλες οι άλλες αιτίες που προαναφέρθηκαν  για τους δερματικούς καρκίνους.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πιο επιθετικό από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και λιγότερο επιθετικό από το μελάνωμα. Η έγκαιρη διάγνωσή του είναι σωτήρια για τον ασθενή.

Το χαρακτηριστικό του είναι ότι πριν εξαλλαχθεί, στο σημείο εκείνο του δέρματος έχουν δημιουργηθεί προηγουμένως ρυτιδώσεις, έχει σκληρύνει και έχει αλλάξει χρώμα.

Ο δερματολόγος που θα διαπιστώσει τη συγκεκριμένη βλάβη θα προβεί αμέσως σε ευρεία αφαίρεσή της με λεπίδι και με τοπική αναισθησία. Στόχος, να εξασφαλίσει ελεύθερα καρκινικών κυττάρων όρια εκτομής. Θα στείλει το τεμάχιο για ιστοπαθολογική εξέταση. Ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχεται δερματολογικά πιο συχνά για τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

 

Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι από τους πλέον επιθετικούς όγκους όχι μόνο του δέρματος, αλλά και γενικότερα.

Εκτός από τα σημεία έκθεσης στον ήλιο, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά και στους βλεννογόνους όπως στον οφθαλμό, τις μήνιγγες και στο έντερο. Εκτός από τις συνήθεις αιτίες για καρκίνο δέρματος, το μελάνωμα είναι συχνότερο σε άτομα με μεγάλο αριθμό μελανοκυτταρικών, συγγενών ή δυσπλαστικών σπίλων, σε άτομα με προηγούμενη βλάβη από μελάνωμα ή με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Ενοχοποιούνται επίσης, οι γονιδιακές μεταλλάξεις, η ανοσοκαταστολή, τα αντισυλληπτικά χάπια καθώς και οι ορμόνες που δίνονται για την εξωσωματική κύηση στις γυναίκες.

Το μελάνωμα αντιμετωπίζεται αναλόγως με το πάχος και το βάθος της βλάβης. Δίνει γρήγορα μεταστάσεις στους λεμφαδένες αλλά και σε άλλα, ακόμη και απομακρυσμένα όργανα του σώματος.

Είναι θέμα επιβίωσης η έγκαιρη διάγνωση ενός μελανώματος μέσω της δερματοσκόπησης από έμπειρο δερματολόγο. Απευθυνθείτε αμέσως για κλινική εξέταση και δερματοσκόπηση εάν ένας σπίλος είναι:

  • Ασύμμετρος
  • Έχει ανώμαλο περίγραμμα
  • Έχει αλλάξει το χρώμα ή εμφανίζεται ποικιλοχρωμία

Εάν έχει διαστάσεις μεγαλύτερες των 6 χιλιοστών, εάν έχει «φουσκώσει», εάν αιμορραγεί, ή είναι πλέον ψηλαφητό οζίδιο, τότε απαιτούνται και άλλες θεραπείες εκτός από τη ριζική εκτομή στο χειρουργείο.