Εκδηλώνεται με τη μορφή καλά σχηματισμένων πλακών που είναι καλυμμένες με αργυρόχροα λέπια. Οι πλάκες αρχικά μπορεί να είναι μικρές, αλλά μπορεί σταδιακά να επεκταθούν σε μεγάλες επιφάνειες του δέρματος. Μπορεί να προκαλούν κνησμό (φαγούρα) ή όχι. Mερικές φορές οι βλάβες είναι συμμετρικές, ενώ κάποιες από αυτές είναι δυνατό να μην εμφανίζουν λέπια.
Η ψωρίαση διακρίνεται σε ήπια (80% των περιστατικών), μέτρια και έντονη. Η πιο συχνή μορφή της ψωρίασης, είναι η ψωρίαση κατά πλάκας που αφορά στο 80% των περιστατικών.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να πείθουν ότι το νόσημα είναι μεταδοτικό. Τα αίτια που την προκαλούν δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά συνδέονται με την κληρονομική προδιάθεση και εξωγενείς παράγοντες που πυροδοτούν την εκδήλωσή της, όπως άγχος, υπερβολική εργασία, σοκ, συγκεκριμένα φάρμακα και μόλυνση (ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, κ.α)
Η ψωρίαση προκαλείται εξαιτίας του ανώμαλου και υπερβολικού πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας. Αντί της ανανέωσής τους κάθε 28 ημέρες, ανανεώνονται κάθε 3-4 ημέρες με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτό προκαλεί τις κόκκινες φολιδωτές πλάκες της ψωρίασης.
Οι κύριες μορφές της ψωρίασης είναι:
Στην Ελλάδα, το 60% των περιστατικών ψωρίασης κατά πλάκας αφορά στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Οι υπόλοιπες, τους αγκώνες και τα γόνατα.
Η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις. Το 30% των ασθενών μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα που προκαλεί πόνο και προοδευτικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις. Αν η ψωριασική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση ή καταστροφή των αρθρώσεων και αναπηρία. O διαχωρισμός της ψωριασικής από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.
Επίσης, τα άτομα με ψωρίαση συχνά πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία και κοιλιακή παχυσαρκία). Ακόμη, έχουν σημαντικά αυξημένη προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ λόγω της κατάστασής τους παθαίνουν κατάθλιψη.
Η θεραπεία της ψωρίασης
H ψωρίαση έχει εξάρσεις και υφέσεις ενώ δεν θεραπεύεται ριζικά. Επειδή όμως πρόκειται για μια πάθηση που εξουθενώνει ψυχικά τον ασθενή και το περιβάλλον του, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας της έχει τεράστια σημασία για τον έλεγχο εκδήλωσης των συμπτωμάτων της σε μακρύ χρονικό διάστημα.
Η θεραπεία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα, τη μορφή της νόσου, το σημείο που καταλαμβάνει στο σωμα καθώς επίσης και από την ηλικία του ασθενούς.
Η Δερματολόγος Δρ. Μπέττυ Λαζαρίδου εξειδικεύεται στη θεραπεία της ψωρίασης. Η θεραπεία έχει στόχο την εξαφάνιση του εξανθήματος από το δέρμα (κάθαρση). Αυτή μπορεί να είναι:
- Τοπική με κρέμες και αλοιφές για μικρής έκτασης βλάβες ή για ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται η συστηματική θεραπεία.
- Συστηματική αγωγή με εξατομικευμένα βάσει του ιστορικού του ασθενούς ανοσοτροποποιητικά φάρμακα όπως κυκλοσπορίνη, ασιτρετίνη και μεθοτρεξάτη.
- Βιολογικούς παράγοντες για ασθενείς με εκτενή και ανθεκτική μορφή, με ψωριασική αρθρίτιδα και ψωριασική ονυχία.
- Με σεκουκινουμάμπη που είναι το πρώτο και μοναδικό πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, αναστολέας της IL-17A, που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας. Είναι εγκεκριμένη για την παλαμοπελματιαία ψωρίαση, την ψωρίαση των ονύχων και την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Παρέχει στους ασθενείς κάθαρση του δέρματος μακράς διάρκειας, με αποδεδειγμένη διατήρηση και ασφάλεια για διάστημα έως και 5 ετών.