Ακμή – Τα αίτια, η αντιμετώπιση και η Θεραπεία - Θεσσαλονίκη
275
page-template-default,page,page-id-275,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

ΑΚΜΗ – ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (OMNILUX) ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ακμή είναι μια πάρα πολύ συχνή δερματοπάθεια κυρίως της εφηβικής ηλικίας αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, από νεογνική έως ενήλικη. Πρόκειται για πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου (καναλιού) μέσω του οποίου το σμήγμα διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Αίτια της ακμής

 

Υπερπαραγωγή σμήγματος και ακμή προκαλούν κυρίως στην εφηβεία, η έκκριση των ορμονών. Επίσης ενοχοποιούνται η κληρονομικότητα, το άγχος, τα βακτήρια στους πόρους, η χρήση αναβολικών στεροειδών, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, φάρμακα περιέχουν αλογόνα, λίθιο ή ανδρογόνα, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου και χημικών, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών.

Η ακμή ιδιαίτερα όταν επιμολύνεται, εξαπλώνεται και αφήνει σημάδια και ουλές, κυρίως στο πρόσωπο, στην πλάτη και το στήθος, όπου και παρατηρείται η αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος.

 

Η ακμή ανάλογα με τη μορφή της διακρίνεται σε:

  • Φαγεσωρική ακμή με αυξημένη λιπαρότητα, διασταλμένους πόρους, σπυράκια και μαύρα στίγματα.
  • Βλατιδοφλυκταινώδη ακμή με στίγματα έντονου κόκκινου χρώματος ή κόκκινα σπυράκια, συνήθως πυώδη.
  • Βλατιδοοζώδη ακμή με ογκώδη σπυράκια κάτω από το δέρμα που συνήθως προκαλούν πόνο.
  • Οζιδιοκυστική ακμή με το σχηματισμό κύστεων κάτω από το δέρμα

 

Η θεραπεία της ακμής γίνεται αποκλειστικά από τον Δερματολόγο με τοπική και από του στόματος φαρμακευτική αγωγή καθώς και οδηγίες.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας τόσο συντομότερα θα βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος.
Εαν έχουν δημιουργηθεί ήδη σημάδια και ουλές, η θεραπεία γίνεται με laser, με χημικά peeling μέτρια ισχύος, με δερμοαπόξεση ή συνδυαστικά, πάντα από τον Δερματολόγο.

 

Φωτοδυναμική (omnilux) για την ακμή

 

Omnilux blue head

Η ακμή ΔΕΝ προκαλείται από κακή διατροφή ή λιπαρές τροφές. Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματορροϊκοί αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Το σμήγμα συνδυάζεται με τα κύτταρα των τοιχωμάτων των αδένων και φράζει τους πόρους του δέρματος. Βακτηρίδια που βρίσκονται  στο δέρμα αναπτύσσονται στους φραγμένους πόρους και προκαλούν την αντίδραση του δέρματος που συνοδεύεται από τη φλεγμονή και το κοκκίνισμα που ονομάζουμε ακμή.

Ένα από τα βασικά βακτηρίδια που προκαλούν τη φλεγμονή είναι το P.acnes, δηλαδή το Προπιονοβακτηρίδιο της ακμής. Οι πορφυρίνες που παράγονται από τα βακτηρίδια αυτά, αν εκτεθούν στο σωστό φως, εξουδετερώνουν τα βακτηρίδια και χωρίς αυτά η φλεγμονή υποχωρεί.

 

Η Omnilux Blue  διεγείρει αυτές τις ουσίες και εξουδετερώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν τον ερεθισμό στην ακμή.

Το φως είναι ασφαλές και ακίνδυνο και δεν παράγει καθόλου θερμότητα. Δρα μέσω των φυσιολογικών μηχανισμών του δέρματος για να επιτευχθεί η θεραπευτική αντίδραση. Χρειάζεται μόνο τα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια. Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες , όπως ερεθισμός του δέρματος από τη θεραπεία και κανέναν τραυματισμό.

 

Βέλτιστα αποτελέσματα  επιτυγχάνονται μεταξύ 4 και 8 εβδομάδων μετά την τελευταία θεραπεία.

 

ΔΕΙΤΕ αναλυτικά για την επαναστατική φωτοδυναμική θεραπεία OMNILUX

Λαζαρίδου