Θεραπεία υπεριδρωσίας – Αντιμετώπιση υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα
33
page-template-default,page,page-id-33,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ

Η υπεριδρωσία είναι η διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα. Οφείλεται σε υπεδραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο νευρώνει τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Συνδέεται με την κληρονομικότητα, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το άγχος.

Αφορά την υπερέκκριση ιδρώτα στις μασχάλες, παλάμες, πέλματα, αυχένα,  μέτωπο, στέρνο ή κάποιες από τις παραπάνω περιοχές αναλόγως του τύπου της υπεριδρωσίας.

Υπάρχει η πρωτοπαθής εστιακή σε κάποια από τα παραπάνω σημεία και η δευτεροπαθής ή γενικευμένη υπεριδρωσία, η οποία   εμφανίζεται σε μεγάλα τμήματα του σώματος συνήθως στην ενήλικη ζωή και εκδηλώνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η γενικευμένη υπεριδρωσία πρέπει να διερευνάται ιατρικά διότι μπορεί να οφείλεται σε ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές που έχουν σχέση με τον θυρεοειδή, οφείλονται σε διαβήτη, σε υπογλυκαιμία, στην  εμμηνόπαυση, σε νεοπλάσματα, σε λοιμώξεις, σε καρδιαγγειακές και νευρολογικές διαταραχές και άλλες αιτίες.

Θεραπεία της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα

Η υπεριδρωσία διερευνάται ως προς τα αίτιά της και αντιμετωπίζεται  από τον δερματολόγο εξατομικευμένα. Μπορεί να χορηγήσει ειδικά αντιδρωσικά προιόντα που αποφράσσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα, σε ειδικές περιπτώσεις να χορηγήσει από του στόματος αντιχολινεργικά φάρμακα ή να εφαρμόσει ασφαλείς και ιδιαίτερα αποτελεσματικές, τοπικές θεραπείες.

Τέτοια θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η τοπική χορήγηση της βοτουλονικής τοξίνης (BOTOX, DYSPORT) που εφαρμόζει η Δερματολόγος Δρ. Μπέττυ Λαζαρίδου. Η εφαρμογή της για την υπεριδρωσία μασχαλών, παλαμών και πελμάτων, έχει λάβει έγκριση από το 2004 από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πρόκειται για ανώδυνη θεραπεία διάρκειας 15 ΄που διαρκεί 6-8 μήνες. Με τη δοκιμασία minor η Ιατρός προσδιορίζει ακριβώς τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων και με μικρές ενδοδερμικές εγχύσεις botox διακόπτει τη νεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων και την υπερβολική εφίδρωση.