Δερματοσκόπηση - Χαρτογράφηση σπίλων και αφαίρεση - Θεσσαλονίκη
266
page-template-default,page,page-id-266,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση σπίλων και αφαίρεση

Σπίλοι ονομάζονται οι «ελιές» του δέρματος καθώς σχηματίζονται από αθροίσεις σπιλοκυττάρων λόγω βλάβης του δέρματος. Μπορεί να είναι συγγενείς, δηλαδή από τη γέννηση ή επίκτητοι σε κάθε ηλικία.

Οι σπίλοι σε ένα μεγάλο ποσοστό, αποτελούν καλοήθεις βλάβες. Όμως αυτό, το μικρότερο ποσοστό της εξαλλαγής τους σε καρκίνο του δέρματος, αυξάνει δραματικά κατά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στη χώρα μας, λόγω υψηλής έκθεσης στον ήλιο. Και επειδή ο καρκίνος του δέρματος και ειδικότερα το μελάνωμα, εάν δεν διαγνωστούν εγκαίρως έχουν κακή πρόγνωση για τη ζωή του ασθενούς, η εγρήγορση του καθενός ξεχωριστά για προληπτικές εξετάσεις, είναι απολύτως αναγκαία!

Για τον έλεγχο κάθε μελαγχρωματική βλάβης στο δέρμα, η Δερματολόγος Δρ. Μπέττυ Λαζαρίδου διενεργεί ολοσωματική δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση των σπίλων και των άλλων μελαγχρωματικών βλαβών, με ειδικό φακό υψηλής ευκρίνειας για ενδελεχή έλεγχο  και αποθήκευση των εικόνων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, προκειμένου να υπάρχει ψηφιακό αρχείο ελέγχου της κάθε βλάβης, ιδιαίτερα σε άτομα με πολλούς σπίλους.

Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή και νωρίτερα εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δερματικού καρκίνου (υπερβολική έκθεση στον ήλιο, προηγούμενος καρκίνος του δέρματος, κ.α)

Ο έμπειρος στη δερματολογική ογκολογία ιατρός θα εκτιμήσει εάν ο σπίλος πρέπει να αφαιρεθεί είτε λόγω θέσης και συχνού τραυματισμού, είτε λόγω ύποπτης υφής, είτε για λόγους αισθητικούς. Και είναι αυτός που επίσης θα κρίνει ποιος είναι ο δόκιμος επιστημονικά τρόπος αφαίρεσης, αναλόγως του σπίλου.

 

Αφαίρεση σπίλων

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αφαίρεση ενός σπίλου είναι:

Σε περίπτωση που θεωρείται απολύτως ασφαλής η καλοήθεια, ο σπίλος αφαιρείται με laser που διαθέτει στο Ιατρείο η Δρ. Λαζαρίδου. Η εκτομή είναι επιφανειακή και συνήθως δεν αφήνει καθόλου ουλή.

Εάν ο σπίλος έχει ικανή επιφάνεια που εφάπτεται με το δέρμα, τότε με τοπική αναισθησία, αφαιρείται με λεπίδι, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και laser για καλύτερη αιμόσταση.

Εάν ο σπίλος έχει μεγάλη επιφάνεια που εφάπτεται με το δέρμα ή θεωρείται ύποπτος για κακοήθεια, τότε αφαιρείται με χειρουργική εκτομή σε όρια ασφαλείας ώστε να θεωρούνται ελεύθερα καρκινικών κυττάρων και αποστέλλεται για βιοψία. Τότε δημιουργείται ουλή, η οποία σε επόμενη φάση μπορεί να εξομαλυνθεί με τη βοήθεια του laser.

Το σημαντικότερο είναι, η εμπειρία της Ιατρού για την έγκαιρη, ορθή διάγνωση και τον ορθό χειρισμό κάθε βλάβης χωριστά.