Τριχόπτωση (Αλωπεκία) - Αντιμετώπιση | Θεσσαλονίκη | Μπέτυ Λαζαρίδου
25
page-template-default,page,page-id-25,bridge-core-1.0.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ (ΑΛΩΠΕΚΙΑ) & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ PRP

Η τριχόπτωση αφορά την απώλεια τριχών όχι μόνο από τα μαλλιά αλλά και από τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γένια, το σώμα, τα άκρα. Στα μαλλιά είναι πιο εύκολα «μετρήσιμη». Δεδομένου ότι φυσιολογικά σε καθημερινή βάση, ο άνθρωπος χάνει 80-100 τρίχες, εάν η ορατή απώλεια της πυκνότητας των μαλλιών φθάνει περίπου το 30%, τότε χαρακτηρίζεται ως αλωπεκία και μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη, ολική ή τμηματική.

Τα αίτια εμφάνισης της αλωπεκίας εξαρτώνται από το είδος της. Γενικότερα μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, τα αυτοάνοσα νοσήματα, το στρές και το άγχος, οι λοιμώξεις και η αναιμία.

Λόγω των διαφορετικών τύπων αλωπεκίας, είναι σκόπιμο τα άτομα κάθε ηλικίας που τα απασχολεί η τριχόπτωση να μην καταφεύγουν σε σκευάσματα του εμπορίου για αύξηση της τριχοφυίας αλλά σε Δερματολόγο με εμπειρία στο επιστημονικό αυτό πεδίο, διότι μπορεί να προκαλούν έως και βλάβη με τις συγκεκριμένες «θεραπείες».

Η διάγνωση γίνεται κλινικά από την Ιατρό, εργαστηριακά με εξετάσεις αίματος και τριχοριζόγραμμα, τριχοσκόπιση και σε ορισμένες περιπτώσεις με βιοψία  δέρματος. Ανάλογα με τον τύπο της αλωπεκίας χορηγούνται φάρμακα, τοπικά διαλύματα, βιταμίνες και εφαρμόζονται θεραπείες όπως ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτιστεροειδών, μεσοθεραπεία κ.α.

 

Οι σημαντικότερες μορφές αλωπεκίας είναι:

 

Η ανδρογεννητική αλωπεκία, γνωστή ως «φαλάκρα» που είναι η συνηθέστερη και στα δύο φύλα με πολύ ισχυρή κληρονομικότητα.

Στους άνδρες εκδηλώνεται με σημαντική μείωση τριχών σε μετωπική, κροταφική και βρεγματική χώρα και οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων σε γενετικά προδιαθετημένους τριχικούς θυλάκους. Στις γυναίκες εκδηλώνεται κυρίως στο μέτωπο και  στο κέντρο του τριχωτού και μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα που έχουν σχέση με τον θυρεοειδή, ενδοκρινολογικά ή σε σιδηροπενική αναιμία. Και στα δύο φύλα, μπορεί να οφείλεται σε ορμονοθεραπείες, ή χημειοθεραπείες- ακτινοβολίες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τοπική εφαρμογή με ουσίες που διεγείρουν την αναγέννηση των τριχών.

 

Η γυροειδής αλωπεκία προσβάλλει όχι μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά καθώς είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μετά από έντονη περίοδο stress.

Η απώλεια τριχών μπορεί να μοιάζει με στρογυλλές αποψιλωτικές πλάκες στο τριχωτό της κεφαλής, με καθολική πτώση των τριχών της κεφαλής, αλλά και με καθολική πτώση όλων των τριχών από το κεφάλι και το σώμα. Προκαλεί έντονα ψυχικά προβλήματα στον πάσχοντα και η θεραπεία πρέπει να είναι στοχευμένη και διαρκείας για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Για τη θεραπεία γίνεται χρήση ισχυρών τοπικών κορτικοστεροειδών.

 

Η ουλωτική αλωπεκία. Ο θυλακικός λειχήνας αποτελεί το πιο σύνηθες είδος ουλωτικής αλωπεκίας κυρίως στις γυναίκες. Εμφανίζεται απώλεια τριχών σε κάποια σημεία της κεφαλής και στη συνέχεια δημιουργείται ουλή με εικόνα μιας γυαλιστερής, λευκής περιοχής. Μπορεί για τον ίδιο λόγο και με την ίδια εικόνα να υπάρξει απώλεια φρυδιών ή υποχώρηση της τριχοφυίας στο μέτωπο.

Ουλωτική αλωπεκία μπορούν να προκαλέσουν μερικές μορφές ερυθηματώδους λύκου και άλλες παθήσεις όπως: ομαλός λειχήνας, ιχθύαση, σαρκοείδωση, κυτταρίτιδα, θυλακίτιδα, ακμή,  δερματοφυτίες κ.α.

 

Η έγκαιρη διάγνωση από Δερματολόγο και η άμεση έναρξη θεραπείας  μπορεί να καταστήσει τη βλάβη αναστρέψιμη. Εάν δεν προληφθεί στα πρώτα στάδια και δημιουργηθεί ουλή, δεν ξαναβγαίνουν μαλλιά.

 

Θεραπεία τριχόπτωσης με PRP

Εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα σε άνδρες & γυναίκες με ανδρογενετική, διάχυτη και γυροειδή αλωπεκία, ενώ δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη των αλωπεκιών, όταν εφαρμόζεται πριν ακόμη παρατηρηθεί εμφανής αραίωση στα μαλλιά. Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP, επομένως, ενισχύει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και κατά συνέπεια προκαλεί τη φύτρωση μαλλιών.

Επιπλέον, λειτουργεί προληπτικά εναντίον της τριχόπτωσης, καθώς εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια μαλλιών, ενώ ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά.

Η θεραπεία PRP χρησιμοποιεί το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενούς που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Αυτή η θεραπεία τριχόπτωσης συνίσταται στην έγχυση του πλάσματος με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας στα σημεία όπου παρατηρείται αραίωση, μετά από κατάλληλη επεξεργασία του αίματος που λαμβάνεται από τον ασθενή.

Η θεραπεία PRP είναι ιδανική όχι μόνο για να εξασφαλιστεί ότι τα μαλλιά θα δυναμώσουν και θα παραμείνουν στη θέση τους, αλλά και για να αναπτυχθούν νέα τριχοθυλάκια σε περιοχές όπου υπάρχει αραίωση μαλλιών ή χνούδι.

 

Η μέθοδος PRP βήμα – βήμα:

    •  Παίρνουμε από τον ασθενή αίμα
    •  Προχωράμε σε φυγοκέντρηση του αίματος και απομόνωση του πλάσματος, το οποίο είναι γεμάτο με αιμοπετάλιαθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες κ.α.
    • Εμπλουτίζουμε με βιταμίνες το πλάσμα για να ενεργοποιηθεί κι ενισχυθεί.
    • Εγχέουμε το πλάσμα στο μέρος που έχει προσβληθεί από τριχόπτωση. Έτσι, τα μαλλιά που βρίσκονται εκεί πυκνώνουν και δυναμώνουν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ανάπτυξη νέων μαλλιών.